Wat heeft de coronacrisis de woning- en hypotheekmarkt gebracht.

Ondanks of dankzij corona hebben de notarissen in het 1e halfjaar van 2020  20% meer hypotheekakten dan in het 1e half jaar 2019 laten passeren en zijn er  6% meer woningen verkocht in deze periode ten opzichte van 2019. Kortom, in de woning- en hypotheekmarkt is het ongekend druk geweest. De looptijd om een hypotheekdossier compleet en akkoord te krijgen is gemiddeld 4x langer dan voor de coronacrisis. In de zomer is de druk op de hypotheekmarkt niet afgenomen, terwijl dat normaliter de rustigste periode van het jaar is. Een van de oorzaken van de drukte op de hypotheekmarkt komt door het aantrekken van de oversluitmarkt. In het kader van 'angst  verkoopt' hebben een heleboel hypotheekklanten hun hypotheekrente voor een langere rentevast periode vastgezet, bang dat de lage hypotheekrente structureel omhoog zal gaan. Het blijkt dat de 20 jaar rentevast periode momenteel de meest gekozen rentevast periode is, maar ook rentevast periode van 30 jaar komt vaker voor dan in het verleden. En dat allemaal ingegeven met de gedachte dat de hypotheekrente wel fors zal gaan stijgen.

In de praktijk is dat niet gebeurd, want de  kapitaalmarktrente met een looptijd van 10 jaar was op 16 maart jl. toen de 'intelligente' lockdown van start ging - 0,285%, vandaag is deze kapitaalmarktrente - 0,319%. Min of meer gelijk, maar de hypotheekmarktrente is voor een rentevast periode van 10 jaar, gemiddeld 0,2 tot 0,4% hoger. Daardoor zijn de lachende partijen in deze de banken, verzekeraars en pensioenfondsen, die op dit moment heel veel geld verdienen met het fenomeen rente arbitrage. Dus goedkoop inkopen bij de ECB tegen 0% of minder, en met een flinke marge van minimaal 1,5% wegzetten in de hypotheekmarkt. Als de klanten spijt krijgen van hun besluit te kiezen voor een te lange rentevast periode, worden er forse boeterentes in rekeningen gebracht, wat de winst van de geldverstrekkers doet toenemen. Ik heb in andere e-mails al aangegeven, dat de Nederlandse woninghypotheekmarkt tot de meest lucratieve hypotheekmarkten van Europa behoort met weinig risico en hoge marge. Welke belegger wil dat nu niet!

Sinds maart dit jaar zijn de rentetarieven, na de gemelde kleine verhoging, niet meer aangepast. Feitelijk is op rentegebied sprake van een rimpelloze vijver. De geldverstrekkers hebben in het kader van corona hun rente verhoogd, niet omdat het moest, maar omdat het kon. En dat is gebleken. Ondanks de niet noodzakelijke renteverhogingen kunnen de meeste banken de hypotheekaanvragen niet aan.

Op dit moment zie je maar kleine renteverlagingen bij 20 jaar rentevast of bij langere rentevast perioden. Mijns inziens zal de hypotheekrente weer dalen, als de vraag naar nieuwe hypotheken zal afnemen. Of dat op korte termijn gaat gebeuren, is afhankelijk van hoe de arbeidsmarkt en woningmarkt zich zullen ontwikkelen. Hogere werkloosheid zal zeker de vraag naar huizen en hypotheken doen afnemen.  Maar als de schade van de coronacrisis meevalt en mensen blijven positief over de woningmarkt, zal de hypotheekrente op het huidige niveau blijven.

Voorlopig is er nog geen sprake van enige looninflatie, omdat de lonen eerder omlaag gaan dan omhoog. Pas als structureel de lonen in West-Europa zullen toenemen, zal de ECB de rente gaan verhogen. Marktvorsers verwachten dat echter pas na 2025 of mogelijk na 2035.
Dus mijn advies: wees voorzichtig met de keuze om de hypotheekrente voor een hele lange periode vast te zetten.

In de volgende e-mail zal ik verder toelichten waarom je momenteel beter kan kiezen voor een kortere rentevast periode dan een langere rentevast periode.  Daarnaast zal worden ingegaan op het onderwerp dat door de stijgende huizenprijzen senioren hun overwaarde kunnen gebruiken voor verbetering van hun koopkracht met zogenoemde overwaardehypotheken.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande, dan kunt u contact met ons opnemen Wij staan u graag te woord.

Neem contact met ons op

072 - 534 62 89

Maandag t/m vrijdag
08:30 tot 17:30