Vervolg impact Coronacrisis voor de woning- en hypotheekmarkt.

De intelligente 'lock down' wordt wat afgezwakt en met een beetje geluk kunnen wij vanaf 1 juni weer onder beperkte voorwaarden restaurants en musea bezoeken. Rekening houdend met de anderhalve meter economie kunnen we dan de terrassen en strandtenten weer bezoeken. Met de handrem aan kan de economie eindelijk weer enigszins op gang komen in de hoop dat alles goed gaat zonder de gevreesde 2e golf van Coronabesmettingen. Als dat zou gebeuren, mogen wij weer in de 'lock down' en gaan wij opnieuw terug naar af. Daar moeten we toch niet aan denken. Het blijft allemaal heel bijzonder, deze tijd waar wij nu in leven. Maar wat zijn inmiddels de ervaringen voor de (kandidaat) huis- en hypotheekbezitter.

  1. Gaat  de hypotheekrente stijgen of dalen?

De ECB doet er alles aan om de rente in de eurozone laag te houden. Middels een enorm ruim opkoopprogramma van meer dan 1.000 miljard euro om Staats- en bedrijfsobligaties op te kopen. Het beleid om sparen te ontmoedigen houdt in door de korte rente negatief houden in de hoop dat de inflatie op 2% per jaar uitkomt in de eurozone. Dat is de trend nu, op korte en lange termijn.  Echter, door de Coronacrisis is de inflatie in de eurozone in de periode april 2019 - april 2020 0,4%. Dat is ruim beneden het niveau van wat de ECB nastreeft. In Nederland is de hoeveelheid tegoeden op de spaarrekeningen weer met 20 miljard euro toegenomen sinds begin dit jaar. Geld dat (in)direct terecht komt bij de ECB om daar  Staatsobligaties voor op te kopen  van Eurolanden. 

Voorlopig zal er geen rente vergoed worden over de spaargelden van particulieren en bedrijven. Bovendien moeten spaarders met veel spaargeld nu al een negatieve spaarrente betalen over hun tegoeden boven een bepaalde drempel. Dus voorlopig blijft de spaarrente nihil. 

  1. Toch is de hypotheekrente bij alle hypotheekverstrekkers verhoogd, waarom?

De hypotheekverstrekkers hebben de rente verhoogd, niet dat het nodig was, maar omdat het kan. Afgelopen weken zijn er heel veel hypotheekaanvragen geweest, veel meer dan gemiddeld in deze periode. Voornaamste reden is dat hypotheekklanten nu snel hun bestaande hypotheek willen oversluiten tegen een lagere hypotheekrente. Er heerst een algemene gedachte dat de hypotheekrente  (merkwaardig genoeg geldt dit niet de spaarrente) de komende tijd alleen maar zal gaan stijgen en men wil die rentestijgingen voor zijn. 

Mijn inziens is het een combinatie dat de grote banken in Nederland, zoals de ING, Rabobank en ABN-AMRO liever geld uitlenen als 'noodleningen' aan het MKB die door de Coronacrisis in zwaar weer zijn beland. De banken ontvangen een veel hogere rentevergoeding over dergelijke Coronaleningen, namelijk tussen de 4,5 en 7%. En daarbij staat de Nederlandse Overheid garant voor deze tijdelijke 'noodleningen'. Door deze Staatsgarantie is het voor de banken veel interessanter om daar geld in te investeren.

Doordat de grote banken nu minder actief zijn op de hypotheekmarkt, ontstaat er bij de andere hypotheekverstrekkers ruimte om hun winstmarge te verhogen. Daarbij is de werkvoorraad bij de hypotheekbanken enorm en door de hypotheekrente te verhogen neemt de vraag en de werkdruk wat af.  Waarschijnlijk zal over een paar maanden, als de vraag naar geld van de MKB afneemt, de concurrentie op de hypotheekmarkt wat gaan toenemen met lagere rentetarieven als resultaat.

  1. Hoe gaat het met de woningmarkt?

Op de woningmarkt is nog geen sprake van een Coronacrisis; er worden nog heel veel huizen verkocht. Ondanks de recente renteverhogingen, is de hypotheekrente nog historisch gezien heel laag en is er tekort aan woningen in Nederland. Bovendien zijn er heel veel mensen in Nederland die geen last hebben van de Coronacrisis voor wat betreft hun inkomen. Het is op zich al heel bijzonder, dat ondanks de grote krimp van de economie de koopkracht voor een hele grote groep inwoners in stand blijft. Wel zie je dat overbieden op de vraagprijs in bepaalde regio's niet meer van zelfsprekend is. En dat is goed voor de starters op de woningmarkt die nu meer kans maken om hun gewenste woonhuis te kunnen kopen voor een acceptabele prijs. Er kan weer onderhandeld worden door de koper. Er is zeker nog geen sprake van een kopersstaking, in tegenstelling tot de bankencrisis eind 2008 tot 2013. Mogelijk dat de huizenprijzen als de Coronacrisis langer duurt dan voorzien, lager kunnen worden. Alleen dan zal er ook meer gebouwd moeten gaan worden en dat zal op korte termijn nog niet gebeuren.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

Neem contact met ons op

072 - 534 62 89

Maandag t/m vrijdag
08:30 tot 17:30