Prinsjesdag 2020: De belangrijkste wijziging voor wonen en hypotheken

Op de 3e dinsdag van september 2020 werden traditiegetrouw de financiële plannen voor 2021 bekend gemaakt. De belangrijkste wijzigingen die te maken hebben met wonen en hypotheek hebben wij voor u uitgelicht.

1. Overdrachtsbelasting blijft 2% bij aankoop woning voor eigen bewoning, tenzij: De koper(s) een leeftijd heeft tussen 18 en 35 jaar; dan is er vanaf 1 januari 2021 tijdelijk geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Dit geldt voor starters en doorstromers; de leeftijd op het moment van aankoop bepaalt of je 0% of 2% verschuldigd bent. Indien je met z'n tweeën een huis koopt en 1 van de kopers is jonger dan 35 jaar, dan geldt het tarief van 1%.  Je mag maar 1x gebruik maken van deze extra startersvrijstelling. Het loont om de overdracht van de woning uit te stellen tot na 1 januari 2021. Dit zal dan wel in overleg met verkoper moeten.  Besparing bij aankoop van een pand van € 310.000,- bedraagt bij volledige vrijstelling €  6.200, zodat er minder aan eigen geld nodig is voor starters, want 'kosten koper' kunnen niet worden meegefinancierd. 

2. Overdrachtsbelasting voor de vastgoedbelegger stijgt van 6 naar 8%.Om het gemis van de inkomsten voor de Staat, door invoering van het 0% tarief voor starters op te vangen, heeft de overheid besloten het tarief van de overdrachtsbelasting voor niet woonhuizen, zoals 2e woningen, beleggings- en bedrijfspanden en (particulieren) huurwoningen, te verhogen van 6% naar 8%.   Dus voor een 2e woning of huurwoning van stel €  310.000,- is tot 1 januari 2021  aan overdrachtsbelasting €  18.600,- verschuldigd en stijgt dan met € 6.200 tot €  24.800,-. Dus beleggers (box 3) willen nog graag voor 1 januari 2021 de overdracht van een aangekocht pand realiseren om zo nog snel 2% aan overdrachtsbelasting te besparen.  Kortom, het wordt weer een interessant 4e kwartaal, starters willen uitstellen en beleggers willen versnellen. Vanaf januari zijn starters in het voordeel in de biedingenstrijd voor aankoop woning, omdat zij 8% minder overdrachtsbelasting hoeven te betalen dan beleggers.  In bovenstaand voorbeeld van een pand van €  310.000 is dit een verschil van €  24.800,-.  Positief voor de (kleine) particuliere vastgoedbelegger is wel, dat het steeds makkelijker wordt om tegen aantrekkelijke voorwaarden een hypotheek te verkrijgen op hun verhuurd onroerend goed, dat zij in bezit hebben of willen gaan aankopen. Momenteel gaan sommige geldverstrekkers tot wel een verstrekking van 90% Marktwaarde, waarvan 50% aflossingsvrij kan zijn. Enige minpunt is wel dat de hypotheekrentes voor dit soort beleggerspanden in de regel een stuk hoger zijn dan voor 'eigen' woningfinanciering. Reken op rentes vanaf 2,5 tot 4%. Wij geven graag informatie over de (on)mogelijkheden van dergelijke hypotheken en geldverstrekkers in deze vastgoedmarkt.

3. Steeds minder hypotheekrenteaftrek.De hypotheekrenteaftrek wordt in rap tempo afgebouwd naar maximaal 37,05% in 2023. Daarom is het belangrijk om zo'n laag mogelijk rente te betalen; en hoe lager de hypotheekrente is, hoe lager de bruto maandlasten. Reken er maar op dat de hypotheekrente binnen 5 jaar voltooid verleden tijd is. De Nederlandse overheid komt in aanmerking voor een extra bijdrage uit het Europese Noodfonds als zij gaat hervormen. Hypotheekrenteaftrek schrappen wordt gezien als hervormen en dan kan Nederland zo maar € 10 miljard of meer ontvangen uit dit noodfonds. Daarnaast wordt er € 9 miljard per jaar bespaard door het belastingvoordeel niet meer aan de eigen woning bezitters uit te keren. Dus 2 vliegen in 1 klap.  Tip: sla dus nu je slag om de lopende hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. De boeterente en oversluitkosten zijn nu vaak nog tegen een hoog percentage aftrekbaar.

4. Eén subsidiepot duurzame energie en isolatie.Vanaf 2021 worden de isolatiesubsidie (SEEH) en investeringssubsidie Duurzame Energie samengevoegd tot één subsidiepot. Voor beide potten samen is er nu € 180 miljoen subsidie beschikbaar. Maar wanneer de subsidies in 2021 samengaan, wordt het totale budget nog maar € 100 miljoen. Is de wens om de woning te verduurzamen? Wees er dan snel bij. Dit jaar is er nog alle kans op subsidie! Vanaf volgend jaar wordt de concurrentie groter.

5. Vraag voor 1 januari 2021 nog een energielabel aan.Wordt er overwogen om binnen 10 jaar te verhuizen, vraag dan nu alvast een energielabel aan. Nu kan het nog vanaf € 7,50 (geen typefout). Vanaf januari 2021 moet een controleur langskomen om voor het huis het energielabel te bepalen. Reken dan op € 200 voor zo'n label.

6. Woningbouw krijgt impuls.Het kabinet gaat flink investeren in de bouw van nieuwe woningen. In 2021 komt er hier € 50 miljoen  extra voor vrij. Hiermee wordt hopelijk de krapte op de woningmarkt en tekort aan betaalbare koophuizen verder aangepakt. De verwachting is dat er 70.000 extra nieuwe huizen worden gebouwd voor starters en andere kwetsbare groepen. Daarnaast worden zo'n 9.000 leegstaande winkel- en kantoorpanden omgebouwd tot woningen. Dit kost het kabinet € 20 miljoen. Ook wordt het stikstofprobleem aangepakt. Tot 2030 maakt de regering hier jaarlijks € 100 miljoen voor vrij, zodat de woningproductie door kan gaan.  Kijk op www.centeradvies.nl voor de actuele rentetarieven.  Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze mail, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

Neem contact met ons op

072 - 534 62 89

Maandag t/m vrijdag
08:30 tot 17:30