Overwaarde woning te gebruiken voor verbetering koopkracht senioren.

Afgelopen jaren zijn de woningprijzen in Nederland flink gestegen, met name voor een grote groep wat oudere huiseigenaren is er sprake van een flink stuk vermogen hun huis. Dit wordt ook wel  overwaarde genoemd. In het verleden was de enige mogelijkheid  dit 'gestold' vermogen te verzilveren bij verkoop van de woning, om daarna een goedkopere woning terug te kopen dan wel te gaan huren. 

Het goede nieuws is dat er momenteel enkele banken actief zijn om huiseigenaren ouder dan 60 jaar, de mogelijkheid te geven de overwaarde van hun woning te gebruiken voor koopkracht verbetering. Waarbij gedacht kan worden, geen hypotheeklasten meer, een groot bedrag ineens of maandelijkse een aanvullend inkomen, of een combinatie van deze mogelijkheden.

In het kort geeft zo'n overwaarde hypotheek de mogelijkheid om in de eigen woning te blijven wonen, geld te onttrekken uit de woning en zo de overwaarde te benutten. De woning hoeft niet te worden verkocht. Er kan voor gekozen worden een bedrag ineens op te nemen of maandelijks kleinere bedragen. Het bedrag dat u opneemt, kunt u vrij besteden.

Een dergelijke overwaarde hypotheek is een lening met de woning als onderpand. Over het bedrag dat u leent, bent u alleen rente verschuldigd. De verschuldigde rente wordt elke maand bij de hypotheekschuld opgeteld. Wordt er voor een maandelijkse opname gekozen, dan worden deze opnames ook elke maand bij de hypotheekschuld opgeteld. De hypotheekschuld wordt dus hoger gedurende de looptijd van de hypotheek.

Bij het afsluiten van een dergelijke hypotheek is nog niet bekend hoe hoog de schuld in de toekomst wordt. Dat is afhankelijk van het moment waarop de woning verkocht wordt, waarna de hypotheeksom wordt afgelost. Mocht de hypotheeksom hoger zijn dan de verkoopopbrengst in de toekomst, dan wordt eventuele restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden.

Een dergelijk hypotheek is vooral interessant voor senioren met een minder goed pensioen, of te weinig vrij beschikbaar geld op spaar- en beleggingsrekeningen.

 

Hierbij een voorbeeld:

Markwaarde woning €   300.000
Bestaande hypotheek €     75.000
Te betalen aan rente per maand €           188
  ---------------
Overwaarde €   225.000

 

Nieuwe 'overwaarde' hypotheek €   130.000
Te gebruiken voor:  aflossing oude hypotheek €     75.000
kosten + eventuele boeterente €       5.000
  ---------------
netto direct vrij beschikbaar in dit voorbeeld ‍ €     50.000
+ besparing van €  188 te betalen rente per maand.  

 ‍  ‍  ‍  ‍  ‍ 

Dus geen hypotheeklasten meer, deze wordt bijgeschreven bij de hypothecaire schuld, welke elke maand toe zal nemen. Naar 10 jaar is de hypotheekschuld bij benadering € 130.000 + de bijgeschreven verschuldigde rente €  48.000 = € 178.000. Pas bij verkoop woning wordt deze hypotheek afgelost uit de verkoop opbrengst. Overwaarde is bij een verkoopopbrengst van

€ 300.000 nog steeds € 122.000 of meer als de waarde van de woning is toegenomen.  

Of het voor u, dan wel uw ouders, familie of kennissen met veel overwaarde op hun woning interessant kan zijn is pas te bepalen na een zogenoemde vrijblijvend 'intake' gesprek. Dan kan er snel berekend worden of een dergelijke hypotheek zin heeft of niet. Wij zijn geïnteresseerde graag van dienst. Neem contact met ons op.

Neem contact met ons op

072 - 534 62 89

Maandag t/m vrijdag
08:30 tot 17:30