Na 12 jaar is de rente voor 10 jaar vast weer lager dan de variabele rente en deze was al zo laag!

Het zal u niet zijn ontgaan, dat momenteel de variabele hypotheekrente over de hele linie hoger is dan een rentevast periode van 10 jaar. Dit is wel vaker gebeurd, de laatste keer in de periode 2006 tot eind 2008. Echter, toen was de variabele hypotheekrente gestegen tot meer dan 6 procent, en de 10 jaar vaste rente was toenmalig in de regel lager.

Op dit moment, ik beperk mij even tot de hypotheekrente op basis van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), bedraagt de gemiddelde variabele rente rond 1,5% en de 10 jaar rentevast rond de 1,4%. Let wel: deze tarieven gelden alleen voor de zogenoemde annuïteitenlening. De rente voor aflossingsvrije hypotheken is over het algemeen wat hoger door het toepassen van een rente-opslag door de geldverstrekker.

Als wij kijken naar de geldmarktrente (Euribor 1 maand vast) is de rente momenteel 0,4% negatief en de kapitaalmarktrente in Nederland en Duitsland (10 jaar rentevast) 0,5% negatief. Met andere woorden: beleggers krijgen geen rente vergoed gedurende 10 jaar en krijgen na 10 jaar 5% minder dan hun inleg. Voorbeeld, je leent de Nederlandse Staat €  10.000 en na 10 jaar ontvang je €  9.500 retour van de Nederlandse Staat.

Oorzaak: er is domweg te veel (spaar)geld beschikbaar in de Westerse Wereld en men blijft wel op zoek naar veilige beleggingen. Dat zijn Nederlandse en Duitse Staatsobligaties. Liever iets minder op termijn terugontvangen, dan alles kwijt raken aan dubieuze beleggingen. Vaak eisen de toezichthouders, zoals De Nederlandse Bank (DNB) dat pensioenfondsen minimaal 50% of meer moeten beleggen in obligaties van topkwaliteit. Die zijn schaars nu Duitsland en Nederland hun staatsschuld versneld aan het aflossen zijn, omdat de belastingopbrengsten hoger zijn dan de uitgaven. Dit tot wanhoop van de Europese Centrale Bank  (ECB), die zo graag meer investeringen wil zien en wat meer inflatie.

Het recente 'lage rente' record is behaald, zonder dat de ECB zijn rentetarieven verlaagd heeft of obligaties heeft opgekocht.  Oorzaak is gewoon de markt, waar grote onrust heerst, veroorzaakt door Brexit, handelsoorlog tussen China en Verenigde Staten en sinds kort wat minder economische groei wereldwijd met mogelijk een recessie tot gevolg.

Met deze wetenschap verwachten de marktvorsers dat de rente de komende jaren zeer laag cq. negatief zal blijven, met op termijn nog lagere hypotheekrente voor de woningbezitters. De hypotheekrente kan alleen nog maar lager worden als de geldverstrekkers en banken hun winstmarge verlagen. Maar dat zal mondjesmaat zijn en niet uit vrije wil, daar de Nederlandse banken geen negatieve rente durven door te rekenen aan hun spaarklanten en pensioenfondsen met het geld van hun pensioenklanten heel rendabel willen beleggen.

Het is wachten op buitenlandse beleggers die genoegen gaan nemen met minder winstmarge. In Denemarken worden er momenteel hypotheken verstrekt met hypotheekrente van rond de 0% en dan 30 jaar rentevast, of 10 jaar rentevast met 0,5% negatief. Echter, wel met wat beperkte kostenopslagen voor de hypotheek uitgevende uitvoerders. Dus de Nederlandse hypotheekmarkt is met een gemiddelde hypotheekrente van 1,4% met NHG, een zeer interessant alternatief en geldt als een veilige haven in turbulente tijden.

Vastgesteld kan worden dat de woningmarkt in combinatie met de lage hypotheekrente de komende tijd gezond zal blijven, met de volgende mogelijkheden voor als (toekomstig) woningbezitter:

  • door de gestegen woningprijzen is het mogelijk in aanmerking te komen voor een lagere rente (ander risico renteopslag), indien er sprake was van een tophypotheek bij de huidige situatie;
  • indien er sprake is van een veel te hoge boeterente, huis verkopen en voor dezelfde of lagere maandlasten een mooier en betere woning aankopen;
  • bij verbouwplannen in combinatie met energiebesparende maatregelen, hypotheek openbreken en verhogen t.b.v. verbouwbudget met mogelijk lagere maandlasten;
  • vorm wijzigen van uw huidige hypotheek, met name de aflossingsvrije hypotheken met een hypothecaire spaarrekening of spaarhypotheekpolis kunnen goedkoper worden;
  • voor starters op de woningmarkt geldt dat er meer hypotheek verstrekt kan worden dan gedacht.

Kortom: laat u vrijblijvend voorlichten of u ook kan profiteren van de lage hypotheekrente en gestegen woningprijzen. Neem contact met ons op, en laat ons voor u rekenen.

Op onze site kunt u onder de kopje 'hypotheekrenteoverzicht' heel snel zien welke rente voor uw situatie geld, na invulling van de bedragen.

Neem contact met ons op

072 - 534 62 89

Maandag t/m vrijdag
08:30 tot 17:30