Hypotheekrente weer verder gedaald

Afgelopen weken buitelden de geldverstrekkers over elkaar heen met renteverlagingen.

Sommige hypotheekverstrekkers wijzigden de tarieven wel twee keer per week, met als resultaat dat de hypotheekrente in Nederland nooit zo laag is geweest als nu.  Dit is het gevolg van ontwikkelingen op de financiële markten, waar de rente op Staats- en bedrijfsleningen, waaraan de hypotheekrente gekoppeld is, ook sterk is gedaald; vooral na het jongste besluit van de ECB afgelopen september. Daardoor zijn wij in een volgende fase beland, namelijk Japanse toestanden met een lange periode van ultra lage rente.  De Bank of America Merrill Lynch heeft becijferd dat het meer dan acht jaar zal duren, voordat de rente van minus 0,4% naar minus 0,2% kan worden gebracht, namelijk pas in 2027! En marktvorsers zijn het daar overwegend mee eens.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat de hypotheekrente in Nederland voorlopig laag zal blijven en verder zal dalen door toenemende concurrentie wegens de goede marge die op Nederlandse hypotheekmarkt te behalen zijn.  Hypotheekklanten moeten van deze ontwikkelingen heel blij worden.

Trends door de lage hypotheekrente:

  1. De lage rente maakt geld lenen goedkoop. Daarom maken oudere huiseigenaren (vanaf 60 jaar) er gebruik van om hun overwaarde te verzilveren. Met deze extra hypotheek kunnen zij hun pensioensituatie verbeteren en/of hun kinderen helpen bij het aankopen van een huis.
  2. Starters op de markt moesten vanaf 2013 kiezen voor een hypotheek die 100% afgelost dient te worden in een periode van 30 jaar, lineair of op basis van annuïteiten, om in aanmerking te komen voor volledige hypotheekrenteaftrek. Maar door de lage rente is het belastingvoordeel minimaal en daarom is het voor hen goedkoper om 50% van de waarde van de woning op basis van aflossingsvrij af te sluiten en de rest van de hypotheek op annuïteiten basis. Zij missen de 'lage' hypotheekrente- aftrek, maar ze hoeven niet elke maand af te lossen. En dat scheelt koopkracht.
  3. Mensen met een spaarhypotheek profiteren het minst van de lage rente, maar voor hen bestaat de mogelijkheid, om bij einde rentevast periode de spaarhypotheek van vorm te wijzigen naar een annuïteiten hypotheek om zo toch te profiteren van de lage rente. En dat gebeurt dan ook al volop.

In ons volgende Nieuwsbrief  zal er met rekenvoorbeelden zichtbaar gemaakt worden hoeveel financieel voordeel er te behalen is. U kunt ook altijd contact met ons opnemen om te overleggen hoe u kunt profiteren van de huidige lage hypotheekrente binnen de mogelijkheden die er zijn.

Neem contact met ons op

072 - 534 62 89

Maandag t/m vrijdag
08:30 tot 17:30