Coronacrisis: Wat zijn de gevolgen voor de woning- en/of hypotheekmarkt?

Inmiddels zijn wij in Nederland meer dan 3 weken in een intelligente 'lock down' en komen er nu gelukkig steeds meer positieve berichten over het aantal nieuwe besmettingen per dag. Hopelijk zal vanaf 28 april Nederland gefaseerd normaliseren en mag iedereen de draad weer langzaam oppakken, zodat daarna de economische schade snel herstel kan worden.  Helaas bevinden de Verenigde Staten zich momenteel in het oog van de 'Corona' orkaan. Daarnaast zit bijna de helft van de wereldbevolking dankzij een 'lock down' noodgedwongen thuis, hetgeen nog nooit op zo'n grote schaal is voorgekomen. Het zijn zeker bijzondere en interessante tijden. Er wordt geschiedenis geschreven. Maar wat betekenen de huidige Corona ontwikkelingen voor u als (kandidaat) huiseigenaar met een hypotheek.

  1. Gaat de hypotheekrente stijgen of dalen?

De hypotheekrentes, en zeker die voor een langere rentevaste periode, staan momenteel nog historisch heel laag.  Het CPB verwacht voorlopig ook geen structurele rentestijgingen, vooral doordat de ECB beloofd heeft 1.000 miljard euro aan (Staats)obligaties op te kopen om de rente laag te houden. Landen als Italië en Spanje zouden op financieel gebied bezwijken als de rente op Staatsleningen daar te veel zou oplopen. Door het ruime monetaire beleid van de ECB kan dit worden voorkomen. Een trendbreuk is niet aan de orde; er is nog steeds sprake van een lage kerninflatie, die door de gevolgschade van het Coronavirus niet zal gaan oplopen. Met dit gegeven zal de hypotheekrente komende tijd niet structureel gaan stijgen.

  1. Afgelopen week hebben veel hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente verhoogd, waarom?

De reden dat hypotheekverstrekkers de hypotheekrente verhoogd hebben, is dat hun personeelsbestand is gekrompen, waardoor er minder hypotheekdossiers behandeld kunnen worden. Om de werkdruk te beperken heeft een aantal geldverstrekkers daarom hun tarieven verhoogd.

De traditionele banken zijn momenteel druk met het financieren van het bedrijfsleven en hebben daar tevens geld voor nodig, hetgeen hen meer rente oplevert. Door minder hypotheken te verstrekken, worden dat vrij beschikbare geld en tijd bij voorkeur daaraan besteed. Enkele pensioenfondsen hebben door sterke koersdalingen van hun beleggingsportefeuille plotseling andere prioriteiten dan geld vast te zetten in hypotheken. Door plotselinge rentestijgingen is er nu minder concurrentie op de hypotheekmarkt, waardoor andere partijen hun rente verhogen om hun winstmarges te vergroten.

De verwachting is dat, wanneer het Coronavirus min of meer voorbij is, de concurrentie op de hypotheekmarkt weer zal gaan toenemen en de hypotheekrente voorlopig nog wel op huidige lage niveau zal blijven.

  1. Is het verstandig om nu uw hypotheek af te lossen?

In tijden van crisis is het hebben van liquiditeit belangrijker dan het hebben van vermogen. Daarom is aflossen van uw hypotheek op dit moment onverstandig. De geldbuffer om op in te teren verdwijnt dan namelijk 'in de stenen'. Mocht de huidige crisis leiden tot een daling van inkomen, dan wordt het lastig om weer een lening te krijgen. Mensen gaan failliet door gebrek aan liquiditeit en niet door gebrek aan vermogen. Het advies is pas gaan aflossen als u genoeg financiële reserve hebt en niet eerder.

  1. Gaan de huizenprijzen dalen?

Dat hoeft niet; het huizentekort blijft groot en de hypotheekrente laag. De woonlasten blijven daardoor betaalbaar, zeker in vergelijking tot huurwoningen in het midden en hogere segment. Wel maken starters op de woningmarkt nu meer kans op een woning, omdat er momenteel geen sprake meer is van het ver overbieden van de vraagprijs door potentiele kopers. Veel doorstromers en vastgoedbeleggers nemen mogelijk een kooppauze, totdat alles weer genormaliseerd is.  Er kan weer onderhandeld, dus scherper geboden worden volgens de makelaars afgelopen week.

De huizenprijzen kunnen misschien wel wat dalen of minder hard stijgen, maar of dat erg is. Vastgesteld kan worden dat er geen kopersstaking gaande is; dat in tegenstelling tot de bankencrisis eind 2008. Wel zal er minder gebouwd gaan worden en dat heeft dan weer een prijsverhogend effect.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord.

Neem contact met ons op

072 - 534 62 89

Maandag t/m vrijdag
08:30 tot 17:30